Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

54. TÜRKİYE SPOR YAZARLARI DERNEĞİ (TSYD) BAĞIMLILIK İLE MÜCADELEDE SPORUN GÜCÜ

Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’ndeki Gloria Golf Resort Hotel’inde Türkiye Spor Yazarları Derneğinin (TSYD) bu yıl 54’üncüsünü düzenlendiği ve çok sayıda spor yazarı ve gazetecinin katıldığı seminerde ‘Bağımlılık ile Mücadelede Sporun Gücü’ konusu işlendi.

Açılış konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yaptığı zirvede, Spor yazarı Lütfü Özel’in Moderatörlüğünde Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Rüştü Güner, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Bağımlılık ile Mücadelede Sporun Gücü’ başlıklı panel gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak zirvede yaptığı konuşmada, “Bağımlılıkla mücadele toplumuzun büyük bir sorunu. Spor yapan gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak duracağını gözlemliyoruz. Bunu önlemek için sporun rolü çok önemli. Bir genç uyuşturucuya yalnız kaldığı zaman ulaşır. Bizim bu gençleri yalnız bırakmamamız lazım. Bu gençleri uyuşturucudan uzak tutma noktasında spor ve sporun birleştirici gücünü kullanmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Rüştü Güner ise bağımlılığın önlenmesinde egzersiz ve sporun büyük önem taşıdığını aktardı. İnsanın tembelliğe ve rahatlığa çok çabuk alıştığını anlatan Güner, şunları kaydetti: “Hareketsizliğin neden olduğu birçok sorumuz var. Sporda başarısızlık, doping ve sağlık sorunlarımız bunların bazıları, ancak en büyük sorunumuz bağımlılık. Hareketsizliğin nedeni yaşamın çağdaş yaşam haline gelmiş olması. Çözüm, hareket. Hareket eden bir toplum, egzersizin önemini kavrar. Egzersiz yapanlar da spora katılımcı olur. Bu da bağımlılık ve doping başta olmak üzere birçok sorunun azalmasına neden olur.”

Egzersiz ve sporun bağımlılığın tedavisinde ve rehabilitasyonunda çok etkili olduğunun gösterildiğini belirten Prof. Dr. Güner konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Bu sonuçlar madde bağımlılığının önlenmesinde de egzersiz ve sporun oldukça etkili olabileceğini bilimsel olarak kanıtlamaktadır. Madde bağımlılığının tedavisi ve rehabilitasyonunun hem başarı şansı çok düşük hem de maddi ve manevi olarak topluma maliyeti çok yüksektir. Oysa önleyici faaliyetlerin hem başarı şansı çok yüksek hem de maddi ve manevi olarak topluma maliyeti nispeten çok daha düşüktür.”

Benzer Yazılar

Public Health
Osman Aşkın Bak-Witold Banka
IUSEK-Rüştü Güner

Popüler Yazılar

Sporcularda Acil Tedavi ve Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası Başvurusu
Yasaklı Maddelerin Yan Etkileri
DOPİNG VE HALK SAĞLIĞI ULUSLARARASI KONFERANSI, STOCKHOLM'DE GERÇEKLEŞTİ
T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANI DR. OSMAN AŞKIN BAK, POLONYA’DA WADA BAŞKANI İLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİ
2.ULUSAL SPOR ECZACILIĞI KONGRESİ
YELKEN FEDERASYONUNA YÖNELİK PARİS 2024 BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ