Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

SPORCULARIN ACİL TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Toplumdaki her birey gibi sporcular da hastalandıklarında veya kaza geçirdiklerinde acil tedaviye ihtiyaç duyabilir. Acil durumlar söz konusu olduğunda, öncelik her zaman sporcunun sağlığının korunmasında olmalıdır.

Acil bir durum söz konusu olduğunda, sporculara acil sağlık personeli tarafından uygulanmak istenen tedavinin reddedilmesi daha büyük sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, sporcunun acil tedavisinde gereken tıbbi yardım alınmalıdır. Acil durumda tedavi uygulandıktan sonra, ilgili sağlık personeline, sporcunun doping kontrolüne tabi olduğu bilgisi verilmelidir.

Acil müdahalenin Yasaklılar Listesi kapsamında, yasaklı madde veya yöntem içeren bir tedavi olması halinde,  Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) başvurusu yapılmalıdır. Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası için ihtiyaç duyulan belgeler tedaviden sonra düzenlenebilir. Tedavinin açıklaması ve tıbbi raporlar tedaviyi uygulayan acil doktoru tarafından sağlanmalıdır.

Sporcuların yaralanma veya başka bir sebeple acil servise başvurması halinde, aşağıdaki adımları izlemeleri önerilir:

→Sporcunun doping kontrolüne alınabileceği doktor ve hemşirelere bildirilmelidir.

→Hasta dosyasına, doping kontrolüne alınabilecek bir sporcu olduğunu belirten bir not eklenmelidir.

→Acil durum sebebiyle uygulanan tedavinin Yasaklılar Listesi kapsamında olması halinde, tedaviyi uygulayan doktordan Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası başvuru formunu doldurması istenmelidir.

→Yasaklı ilaç veya yöntem kullanılmadan önce Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası başvurusu yapılması mümkün değilse, tedavinin sona ermesinin hemen ardından, mümkün olan en kısa süre içerisinde Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası başvurusu yapılması gerekir. Başvuru formu, tedaviyi düzenleyen doktor tarafından doldurulmalıdır.

Acil tedaviye yönelik Geçmişe Dönük Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası Başvuruları için:

→Eksiksiz doldurulmuş Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası başvuru formuna ek olarak, kapsamlı tıbbi raporların da sunulması gerekir. Acil tedavi ve tedaviyi gerektiren durumun, tedaviyi düzenleyen doktor tarafından raporlanması önemlidir.

→Başvuru sırasında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin ek bilgi edinmek gerekirse başvurunun değerlendirilmesinden sorumlu Dopingle Mücadele Kuruluşu ile iletişime geçilebilir.

Önemli Bilgilendirme

Önceden Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) başvurusunda bulunmakla yükümlü olan Ulusal Düzeyde bir Sporcunun, doping kontrolüne alındıktan sonra, acil durum gerekçesiyle geçmişe dönük Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası başvurusu yapması halinde; bu başvuru acil durum istisnası kapsamında değerlendirilmeyebilir.

Benzer Yazılar

DEHB-ADHD
WADA-ANTALYA-3
TDMK-WADA-ANTALYA-BELEK

Popüler Yazılar

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) İLAÇLARI VE DOPİNGLE MÜCADELE
WADA İcra Komitesi Toplantısı Antalya’da Gerçekleştirildi
TDMK ve WADA Yetkilileri Antalya'da Bir Araya Geldi
Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonundan Avrupa Konseyi Türkiye Daimî Temsilciliğine Önemli Ziyaret
Avrupa Konseyi Bünyesindeki Özel Avrupa Koordinasyon Komitesi (CAHAMA) ve Dopingle Mücadele Sözleşmesi İzleme Grubu (T-DO) Toplantıları Gerçekleştirildi
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DOPİNGLE MÜCADELE SORUMLULUKLARI NELERDİR?