Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

2022 YASAKLILAR LİSTESİ’NDEKİ TEMEL DEĞİŞİKLİKLER

Yasaklılar Listesi Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından her yıl tekrar değerlendirilir ve bir sonraki yılın ilk günü itibariyle geçerli olacak şekilde güncellenir. 2021 Yasaklılar Listesi de bu zamana kadar yapılan değerlendirmeler ve bilimsel araştırmalar doğrultusunda güncellenmiştir.

2022 Yasaklılar Listesi’nin S0. Onaylanmamış Madde sınıfına, daha önce yasaklı olamayan BPC-157 eklenmiştir. BPC-157 güncel olarak insanda kullanımı onaylanmamış bir maddedir ancak bazı ürünlerin içine yasa dışı olarak eklenebildiği düşünülmektedir, bu nedenlerden ötürü özellikle dikkat edilmelidir.

Ek olarak, S3. Beta-2 Agonistler sınıfı kapsamında olan Salbutamol için inhalasyon yoluyla kullanım değerleri güncellenmiştir. 2022 yılına kadar solunum yoluyla inhaler içinde alınan Salbutamol 12 saat içinde 800 mikrogram dozu geçmeyecek şekilde günlük toplam 1600 mikrogram doza kadar yasaklı değilken, 2022 itibariyle izin verilen kullanım değerleri; ilk sekiz saatte 600 mikrogram, ikinci sekiz saatte 600 mikrogram ve son sekiz saatte 400 mikrogram olacak şekilde güncellenmiştir. Günlük izin verilen doz değişmemiştir.

1 Ocak itibariyle yürürlüğe girecek 2022 Yasaklılar Listesi’nde yapılan başlıca değişiklik Liste’nin S9. Glukokortikoidler sınıfı içindir diyebiliriz. Müsabaka içi dönemde yasaklı olan Glukokortikoidlerin yasaklılık kapsamı genişletilmiştir. Daha önceden yasaklı olan oral (ağız yoluyla), rektal uygulamalar ve sistemik enjeksiyonlar (kas içi ve damar içi) yasaklılık statüsünü korurken, daha önce yasaklı olmayan bölgesel enjeksiyonlar da yasaklı uygulamalar arasına alınmıştır. Oral uygulamalar için tablet ve kapsül gibi ilaç formlarının yanı sıra ağız içine, diş etine sürülen krem veya jellerin de yasaklı olduğu açıklanmıştır.

Eklem içi, tendon içi veya epidural enjeksiyon gibi bölgesel uygulamalara 2022 yılına kadar izin veriliyordu. Ancak, 1 Ocak 2022 itibariyle bölgesel tüm enjeksiyonlar için, eğer uygulama müsabaka içi dönemde ve yakınında gerçekleştirilecekse Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) onayı alınması gerekecektir.

Bununla birlikte, Glukokortikoidlerin müsabaka içi veya müsabaka dışı kullanımı aşağıdaki uygulamaları için yasaklanmamıştır:

  • Solunum yoluyla (örneğin, inhaler olarak)
  • İntranazal (örneğin, burun spreyi)
  • Oftalmik (örneğin, göz damlası)
  • Topikal (örneğin, deri üzerine sürülen krem veya pomad)
  • Diş tedavisinde kanal içine uygulama

* Vücuttan atılma süresi, uygulanan son dozdan Müsabaka içi dönemin başlangıcına kadar geçen süreyi ifade eder (müsabaka içi dönem, bazı spor dalları için farklı bir sürenin WADA tarafından onaylandığı durumlar dışında Sporcunun katılmasının planlandığı bir Müsabakadan önceki gün 23:59’da başlar).

Yasaklılar Listesi’nde yapılan güncellemeler ve ilaç kullanımlarınız için aklınıza takılan soruları taki@tdmk.org.tr e-posta adresi üzerinden iletebilirsiniz.

Benzer Yazılar

BLOG-TDMK-Acil Tedavi
Public Health
Mehmet Yoğurtcuoğlu-Bahçeşehir Üniversitesi

Popüler Yazılar

Sporcularda Acil Tedavi ve Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası Başvurusu
Yasaklı Maddelerin Yan Etkileri
DOPİNG VE HALK SAĞLIĞI ULUSLARARASI KONFERANSI, STOCKHOLM'DE GERÇEKLEŞTİ
T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANI DR. OSMAN AŞKIN BAK, POLONYA’DA WADA BAŞKANI İLE GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİ
2.ULUSAL SPOR ECZACILIĞI KONGRESİ
YELKEN FEDERASYONUNA YÖNELİK PARİS 2024 BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ